onsdag 29. januar 2014

2014 Lunar New Year Holiday

I morgen er det Lunar - koreansk og kinesisk nyttårsfeiring! Torsdag og fredag er helligdager og vi reiser på tur til Seoul!













søndag 26. januar 2014

Guksabong

Guksabong 464 m.o.h. er fjellet som ligger bak blokken vår. Der gikk turen idag! Bratt opp og flott utsikt til både Gohyun, Aju og Okpo i belønning. På vei ned gikk vi til Okpo, spiste en god middag på Kon-Tiki Steakhouse og fikk også shoppet litt på byen. Siden vi hadde gått så langt kunne vi like gått gå hjem også - så skikkelig rundtur idag fra Aju - Guksabong - Okpo - Aju.

lørdag 25. januar 2014

Brød og mel...

Et tips vi fikk før vi reiste var å ta med en brødbakemaskin, da grovt brød ikke er så lett å oppdrive her nede. Vi har foreløpig prøvd den to ganger og resultatet blir stadig bedre… I dag har jeg funnet og vært på Home Bakery - utsalget i Gohyeon! Har hamstret mel og frø i alle varianter. Fikk tak i både solsikkekjerner, gresskarkjerner, linfrø og havregryn! Så i kveld skal Bestemors brødoppskrift prøves!

Ina, Lea og den blide kjøpmannen i døra



fredag 24. januar 2014

Koreansk kurs

Idag startet Espen og jeg på koreansk kurs! En søt ung koreansk kvinne kommer hjem til oss hver fredag, og har en til en undervisning. Først en økt på 1 time og 30 min. med Espen og så en tilsvarende økt med meg. I dag har vi lært ulike hilse- og takke-fraser, samt 10 vokaler og 14 konsonanter med lyd og tegn… Husker ikke så mye akkurat nå, men fikk mye skryt under selve undervisningen. Vi har også fått lekser, så her kommer det etterhvert mer...

Principal's Award!

Hver uke premieres positiv adferd på skolen ved at noen elever nomineres til Principal's award. - Visstnok en premie som henger nokså høyt blant elevene! Denne fredagen fikk Ole diplom, og forrige fredag fikk Ina! På Ole sin sto det følgende: For adapting well to ISK and having a great attitude towards his learning. På Ina sin diplom sto det: For adapting to a new school and even taking the lead during group work. Stolte foreldre krysser fingrene for en fortsatt positiv utvikling!)

onsdag 22. januar 2014

De glade lerker!

Da har jeg vært på min første lerketur! De glade lerker består hovedsaklig av norske damer, men idag var det også med ei svensk og ei koreansk. De glade lerker bestiger en fjelltopp i uka, hver torsdag! I dag gikk vi opp Oknyabong, 554,7 m. Vi startet i Aju, ved stadion, og så gikk det rett opp som det visstnok pleier å gjøre her på øya! Vi ser dette fjellet fra stuevinduet vårt, så det var ekstra kjekt for meg at dette tilfeldigvis ble min første lerketopp!




Utsikten fra toppen!
Til venstre i bildet ser du tre rekker med blokker som ligger opp mot skogkanten. Vi bor i den forrerste nr. 2 fra venstre.    DSME ligger til høyre i bildet, midt i bildet ser vi Everville-blokkene hvor det bor mange andre Expat-familier, og bakerst til høyre i bildet ligger Okpo. Som dere også ser, her er det flere fjell å bestige...

Verft så langt øye kan se...

mandag 20. januar 2014

ISK

I kveld har jeg vært på foreldremøte på ISK, International School of Koje. Rektor ønskte velkommen, og alle lærerne fikk presentert sine fag i sine respektive fagrom. De ulike fagene heter: Science, Korean, Physical Education, Social Studies, Math, Art, Language Art and Music. Foreløpig har vi et veldig positivt inntrykk av både skolen og lærerne. De underviser etter en internasjonal plan, kalt IMYC, og har fokus på at elevene skal finne ut/ undersøke mye selv og samarbeide - slik det er i de fleste yrker.

Ina, 12 år, som går i Year 7 har egen lap-top, og de bruker læringsplattformen Haikulearning.com. En fin funksjon ved denne læringsplattfomen er kalenderen, hvor alle de ulike lærerne legger inn leksene. Slik trenger ikke elevene gå innom hvert fag for å sjekke, men finner dagens lekser under datoen den aktuelle dagen. Nå er det en stund siden jeg har vært innom It's learning og Fronter, men husker ikke en slik funskjon ved disse to læringsplattformene som brukes i Norge.

Det som er litt spesielt her er at de fordeler ungene i klassene etter om de er født før eller etter september. Slik sett er Ina, født i september, plutselig blitt eldst i klassen sin, og Ole som er født i desember er ikke en av de yngste i klassen lenger. Ole som er 10 år gammel går i Year 5. Begge to går dermed på Upper school som omfatter Year 5 - 9. Det er to paralleller på de fleste trinnene, men foreløpig bare en klasse på noen av trinnene i Lower school (Year 1 - 4). Dette har ført til at noen barn, spesielt i 8 - 9 års alderen ikke har fått skoleplass her, og dermed for en mye lenger reisevei til og fra skolen.

Som innvandrere får de ekstra engelsk undervisning 3 timer i uka, ellers får de oppgavebøker og utfordringer etter mestringsnivå - så det virker som de er gode på diffrensiering og tilpasset opplæring!

En liten titt inn i Ole sitt klasserom - 11 nasjoner representert!

torsdag 16. januar 2014

Bordtennis og karaoke!

Utforsking av leilighetskomplekset...
Foruten garasjeanlegg, finner vi både et lite bibliotek/ lekserom, treningssenter, golfanlegg, bordtennis og 4 stuer med karaokeanlegg!


onsdag 15. januar 2014

Kart over Geoje


Vi bor på en øy helt sør i Sør-Korea som heter Geoje. Byen vi bor i heter Aju-dong. Dong betyr visstnok liten by. DSME-verftet, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, ligger i vika og strekker seg så langt øye kan se fra Okpo-dong, nabobyen vår, og forbi Aju-dong. Den neste byen i nærheten er den som jeg tidligere kalte "Samsung-byen", men som egentlig heter Gohyeon. Her ligger det andre store verftet - Samsung Heavy Industries Geoje Shipyard. Gohyeon ligger på andre siden av øya. En kan enten kjøre fra Okpo i en bue rundt til byen, eller raskeste rute for oss, gjennom tunnelen rett fra Aju.

lørdag 11. januar 2014

Lørdag: Fotballtrening, markedet i Okpo og grøt på sjømannskirka!

Fotballtreningen i Okpo på ISK hver lørdag klokka 10.00!



Etter å ha sett litt på Ole tok vi jentene turen ned til sentrum.
Endte opp på markedet i Okpo, hvor der er mye spennende å få tak i...










Så var det å finne veien til den norske sjømannkirken hvor vi skulle treffe gutta etter treningen. Var litt lost en stund, men så spurte vi noen som ikke så koreanske ut, og de kunne gi oss retningen. Da vi nærmet oss traff vi noen kjekke norske gutter som skulle samme plass - fra kl. 12 er det nemlig risengrynsgrøt å få kjøpt i kirka.

Senere på dagen gikk vi tur i furuskogen bak blokkene.

Rett opp!
Utsikt til verftet fra toppen
Treningsapparat finner en alle steder, og de må jo prøves…

Endte opp i Everville, og gikk på besøk til en dansk familie som har en jente i både Ina og Ole sin klasse. De tok oss med på en ekte koreansk buffet-restaurant nede i gata. Der henter vi den maten vi vil ha og griller den selv på bordet. Stort utvalg! Alt fra små babyblekkspruter til and og gris til grønnsaker og kaker…

Første uka!

...
Mange nye inntrykk
Mange nye lukter
Mange blinkende lys
Mange uforståelige kråketegn
...


Det er lørdag og vi har vært her en uke allerede!

Vi ankom Seoul, Sør-Korea tidlig lørdag morgen 4. januar! Fløy videre sørover til storbyen Busan. Der ble vi hentet av en hyggelig koreaner og kjørt til døra!

Blokka vår i Aju-dong, Da Soop nr. 105
Der ble vi igjen møtt av to representanter fra Asian Tigers - June og en til, som guidet oss opp i 6. etasje og inn i den nye leiligheten vår. Deretter ble det kort vei til senga… Våkent til liv igjen utpå kvelden, og tok en rusletur i nærområdet. Hadde oss en varm sjokolade ved Yoger Presso - en kaffe- og isbar som ligger rett over gata for blokka vår, og handlet litt matvarer.

Søndag spaserte vi inn til Okpo. Spiste pizza. Møtte læreren til Ole, og fikk en kjapp omvisning på skolen. Ina fikk klippet håret.

Mandag 6. januar: 1. skoledag!
Ungene går på ISK, International School of Koje.


Skolen er i midlertidige bygg,
men arkitekturen er det ikke noe å si på…

Ser ut til at 1. skoledag gikk rimelig bra!)


















Mens barna var på skolen tok Asian Tigers oss rundt for å ordne praktiske ting som mobiltelefon og bil. Valgte å lease en Hyundai Avante, som ble klargjort og stod utenfor blokka noen timer senere samme dag!

Den nye bilen vår, her parkert nede i kjelleren i leilighetskomplekset!
Tirsdag 7/1: Mann og barn på jobb og skole. To vaskedamer kommer og vasker ut av leiligheten. Klær kan flytte inn i skuffer og skap. Jeg nyter freden i vårt nye hjem...

Onsdag 8/1: Det regner! Ungene fikk være inne i frimnuttene pga regnet - mon tro om det regner sjeldnere her enn hjemme!? Etter leksene kjørte vi tur til "Samsungbyen", og gikk på D-Cube kjøpesenteret. Et stort og flott kjøpesenter med alt mulig - her trengs mer tid...

Torsdag 9/1: Ble kjørt til immigrasjonskontoret for å registrere oss for få våre Ailien cards!



Fredag 10/1: Fikk først en elektriker på besøk, og deretter ankom garderobeskapet til Ole sitt rom.
Nå er alle klær på plass! De har mange skap med heng her nede, så jeg har handlet kleshengere i hopetall.

På kvelden var vi å spiste på en italiensk restaurant med en annen Statoilfamilie i Okpo. Kjekt å bli kjent med nye folk!)